21 mei 2012

Communicatie in je huwelijk

De communicatie tussen man en vrouw loopt niet in ieder huwelijk even makkelijk. Het kan zijn dat de man moeilijk dingen kan delen en erg introvert is of dat hij het erg druk heeft en weinig tijd neemt voor een goed gesprek met zijn vrouw en er zijn nog veel meer redenen te noemen waarom er miscommunicatie is tussen een echtpaar.



Hieronder een aantal manieren om te leren anders of beter met elkaar te communiceren.

-Probeer geen diepgaand gesprek met je man aan te gaan als hij moe en hongerig thuis komt uit zijn werk. Vaak hebben mannen dan even tijd voor zichzelf nodig om 'bij te komen' van het werk en als je als vrouw dan gaat zeuren en manipuleren kan het zijn dat je man boos wordt of dichtslaat. Probeer een goede timing te vinden waarop je iets belangrijks aan de orde wilt stellen. Bijvoorbeeld in het weekend, als je man meer uitgerust is.

-Samen een weekendje weg (avondje mag ook ;-)) is ook erg goed voor de communicatie onderling. Ik raad iedereen aan minimaal eens per twee weken een keertje een avondje samen weg te gaan. Je laat beiden even 'alles achter' en je kunt je focussen op elkaar en op wat de ander te zeggen heeft.

-Probeer bij een gesprek niet je man 'aan te vallen' of hem te wijzen op zijn tekortkomingen. Zo van: 'Nu we eindelijk toekomen aan een gesprek, wil ik dat je weet dat het me mateloos ergert dat je.....' Hij kruipt dan in zijn schulp of gaat zich flink verdedigen en dit levert beslist geen goede gesprekken op. Vertel op een liefdevolle manier wat je met hem wilt bespreken.

-Als je man moeilijk communiceert en erg introvert is kan het helpen om samen iets te vinden waarmee jullie gaan oefenen om er samen over te praten. Jullie gaan bijvoorbeeld samen een boek lezen en daar hoofdstuk voor hoofdstuk samen over praten. Spreek van te voren af dat het er echt om gaat om te leren samen te communiceren, want communicatie is van levensbelang voor je huwelijk! Het spel 'Kaarten op tafel' (verkrijgbaar bij de chr. boekhandel) is ook erg handig om te leren communiceren. Je hebt een stapel kaartjes met vragen, zoals: 'Hoe ziet jouw ideale vakantiedag eruit' of 'waar zou iemand je erg mee kunnen verrassen'. Ook is er een stapel fotokaartjes en dan kun je samen een foto kiezen en aan elkaar vertellen waarom je juist die foto hebt gekozen. Als mijn man en ik uit eten gaan nemen we soms een aantal kaartjes van dit spel mee. Niet omdat we elkaar niets te vertellen hebben, maar omdat je dan heel andere gesprekken krijgt dan normaal.

-Als je man het te druk heeft om naar je te luisteren is het soms goed om hem daar op te wijzen met een voorbeeldverhaal. Mannen denken graag in beelden en een half uur op je man inpraten heeft zo weinig zin, terwijl een voorbeeldverhaal(tje) hem flink aan het denken kan zetten. Bijvoorbeeld dit verhaal: Een vrouw vertelt haar man 's avonds in bed over een zakenman die ging ontbijten met vrienden. Na een heerlijk ontbijt schoof deze man de kruimels van zijn bord en deed die in een plastic zakje. 's Middags had hij een zakenlunch en weer at hij voortreffelijk en uitgebreid. Opnieuw deed hij de restjes in het plastic zakje. 's Avonds kwam hij moe thuis en voordat hij zich installeerde voor de televisie overhandigde hij het plastic zakje met restjes aan zijn vrouw en kinderen. Zo kan het ook ervaren worden door de vrouw. Ze merkt dan op dat zee de restjes krijgt van de aandacht van haar man en dat kan erg pijnlijk zijn. (voorbeeld uit het boek 'vijf talen van de liefde' )

-Besef goed dat je man niet in al je behoeften om te communiceren kan voldoen. Hij kan het simpelweg niet. Het is teveel van je man gevraagd om je totaal te begrijpen en om op alles wat je zegt in te gaan. Vertel je problemen, behoeften etc. vooral ook aan de Here God. Hij is er altijd en luistert naar je en Hij is degene die je echte vrede en innerlijke rust kan geven. Verder is het ook belangrijk om dingen te delen met vriendinnen, familie, collega's etc. Vrouwen hebben vriendinnen nodig en soms is het zo belangrijk (en heerlijk) om uren te praten over de dingen die je bezighouden en te weten dat je elkaar begrijpt omdat je beiden vrouw bent.

-

2 opmerkingen:

  1. Een aanrader bij dit onderwerp: het boek Liefde en respect, van Emerson Eggerich. Het heeft mijn beeld van communiceren met mijn man heel erg veranderd, door te leren dat ik onvoorwaardelijk respect voor hem mag (moet!) hebben, zodat hij mij onvoorwaardelijk kan liefhebben! (nav Efeze 5: 33)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede communicatie moet steeds de interesse in de andere(n) uitstralen. Die interesse is ideaal als je het onvoorwaardelijk doet. Meestal echter is de interesse die men toont in de communicatie erin geplaatst om ze zelf terug te krijgen. Dat helpt minder, zeker bij een langdurige relatie. De communicatie als vraag naar aandacht wordt saai en zonder diepte. Een minimum vereiste tijdens de communicatie is het wederzijds respect. Eva Joos. www.goaltrainingen.nl

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren. Ik hoop dat je dat zult doen als de vrouw uit Spreuken 31:26 -Zij doet haar mond open met wijsheid,
onderricht uit genegenheid ligt op haar tong-