21 december 2013

Kerstwens

Lieve bloglezers,

Aan het einde van het jaar wil ik jullie hartelijk bedanken voor jullie tijd, reacties op mijn blog en persoonlijke mailtjes! Ik hoop en bid dat we ook het komende jaar elkaar mogen opbouwen en opscherpen door het Woord en dat dat te zien zal zijn in onze gezinnen.

Het afgelopen jaar heb ik minder geblogd dan de jaren daarvoor omdat we dit jaar onze prachtige Olivia hebben gekregen. Ze slaapt nu na 8 maanden helaas nog steeds niet door en daardoor heb ik niet altijd evenveel energie voor de 'extra' dingen naast het gezin. Wanneer ze weer doorslaapt zou ik graag weer wat meer willen gaan bloggen. Ik vraag de trouwe bloglezers dan ook om geduld en om jullie gebeden.

Ik hoop dat jullie deze adventstijd hebben ervaren als een rustige, hoopvolle tijd. Dat je stille tijd mocht hebben met de Zaligmaker en dat je opgebouwd bent in je geloof. Als dat niet zo was dan is er genade voor jou en een uitnodiging van Hem om tot rust te komen aan Zijn voeten. We mogen feest vieren en van elkaar genieten, maar laat Jezus centraal staan, ook dit kerstfeest, dan vind je echte vreugde en hoop!

Gezegende dagen gewenst allemaal!!

Jezus: God redt
Immanuël: God met ons
Klem je vast aan Zijn Naam!!

Door Christus verbonden,

Marjolein

18 december 2013

homeplanner

Pas heb ik een erg handige homeplanner gekocht voor het jaar 2014. Deze homeplanner is van planpoint en kun je bij de bruna kopen. Elke week heeft een groot a4 om vol te schrijven met afspraken, maar ook een boodschappenlijstje, memoblokje, huishoudklusjes die afgevinkt kunnen worden en menuplanning. Verder staan er voorin allerlei praktische tips voor het huishouden, schoonmaakschema's, boodschappenlijst groot, seizoensgroenten en fruit en nog veel meer. Een aanrader voor elke gezinsmanager ;-)

Hier kun je de homeplanner bestellen

04 december 2013

De onderwijsvisie van Charlotte Mason

Een tijd geleden werd ik gewezen op Charlotte Mason (1841-1923), een victoriaanse onderwijshervormer. Charlotte ontwikkelde een visie op het onderwijs die zeker bijzonder te noemen is en als je geïnteresseerd bent in onderwijs, omdat je misschien zelf in het onderwijs zit of thuisonderwijs geeft, dan raad ik je aan eerst dit artikel te lezen voordat je deze blog verder leest.


In de onderwijsvisie van deze opmerkelijke Charlotte is veel aandacht is voor 'levende' boeken (dat zijn boeken die zeer tot de verbeelding spreken, maar waar je toch veel van leert, zoals de boeken van Arend van Dam over geschiedenis bijvoorbeeld.) en ook veel aandacht voor de natuur. En dan niet uit boeken, maar met de kinderen de natuur in. Elke dag of elke week samen een wandeling maken en samen dingen bekijken, ervaren en bestuderen in de natuur. Ook is er veel aandacht voor het oefenen van goede gewoonten en karaktereigenschappen. Charlotte vond dat er een goed evenwicht moet zijn tussen fysiek en mentaal leren en dat wat je leert nut moet hebben. Als je bijvoorbeeld leert schrijven, dat je niet eindeloos domme zinnetjes overschrijft, maar dat je bijvoorbeeld een mooie spreuk overschrijft, of een stukje literatuur of een Bijbeltekst. Een ochtend intensief lezen en schrijven moet afgewisseld worden met een middag sport en spel of een mooie wandeling of bijv. een excursie. Leren is een omgeving, zo schrijft ze. Je leert dus niet alleen op school. maar ook in het gezin, in de natuur, in musea etc. Ook stelt ze dat onderwijs een discipline is. Het belang van het aanleren van goede gewoontes en het oefenen van goed gedrag is belangrijk, want dan zal het je beter vergaan in het leven, zo stelt ze.

Al met al spreekt deze onderwijsvisie mij enorm aan. Ik geef dan (mag ik helaas zeggen?) wel geen thuisonderwijs, maar toch zijn dit dingen die ik graag in mijn opvoeding wil 'verweven'. Levende boeken voorlezen aan de kinderen, musea bezoeken en hen er iets over op laten schrijven. Wekelijks lange wandelingen maken en de natuur bestuderen en het blijven oefenen van karaktereigenschappen. Maar ook het leren en opschrijven van Bijbelteksten en mooie spreuken vind ik erg belangrijk.

Deze onderwijsvisie is erg populair aan het worden in zowel de USA als Europa en vooral thuisonderwijsfamilies werken veel met de methodes die gebaseerd zijn op deze victoriaanse onderwijsvisie.

Wat vinden jullie hiervan? Naast Montessori-onderwijs ook Mason-onderwijs? Ik ben in ieder geval voorstander!

Meer weten? Kijk ook eens hier:

http://www.thuisonderwijs.com/onderwijskundig/charlottemason.html
http://vanallemarktenthuis.wordpress.com/charlotte-masonmethode/